DIY : Πώς αποξηραίνω πορτοκάλια για να τα χρησιμοποιήσω στα γούρια μου για το 2014

Κατ'αρχήν να σας πω ότι γι ' αυτό το πρότζεκτ εγώ δε θα χαράμιζα πορτοκάλια, θα προτιμούσα πχ νεράτζια (που στις πόλεις πάνε χαμένα και τα πατάμε, αλλά δεν είναι κατάλληλα για γλυκό και παρόμοιες χρήσεις λόγω καυσαερίων) ή αν μου έχει μουχλιάσει κάποιο πορτοκάλι και δε θέλω να το φάω θα έκοβα το μουχλιασμένο μέρος και το υπόλοιπο θα το αποξήραινα.
Πάμε τώρα στη διαδικασία, να δούμε βήμα-βήμα πώς αποξηραίνουμε τα πορτοκάλια

  1. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες με το "μαντολίνο" ή με μαχαίρι
  2. Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω τις φέτες πορτοκαλιών
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 90 βαθμούς και βάζουμε μέσα το ταψί
  4. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γυρίζουμε τις φέτες από την άλλη πλευρά για να μην κατσαρώσουν
  5. Μετά από αρκετές ώρες (4 με 6) και αφού βεβαιωθούμε ότι τα πορτοκάλια δεν έχουν ίχνος υγρασίας  -έχουν σκουρύνει και είναι σκληρά- βγάζουμε τα πορτοκάλια από το φούρνο
  6. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα περνάμε με βερνίκι σε σπρέι, και από τις δύο πλευρές τουλάχιστον δύο φορές (διαδικασία που καλό είναι να γίνει σε αυλή/μπαλκόνι/βεράντα και όχι μες στο σπίτι). Εναλλακτικά και πιο οικονομικά, αντί για σπρέι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυνατή λακ μαλλιών με τον ίδιο τρόπο. Τα δικά μου τα έχω κάνει με λακ και τα έχω τρία χρόνια (είχα κάνει μεγάλη ποσότητα). Δεν έχει μουχλιάσει ούτε ένα!!!!
Στη φωτογραφία βλέπετε πώς είναι τα πορτοκάλια και παρακάτω θα σας δείξω μερικά γούρια στα οποία χρησιμοποίησα αποξηραμένα πορτοκάλια. Περισσότερα γούρια μπορείτε να δείτε εδώ
Τα πορτοκάλια δε θα τα χρειαστούμε στο σημερινό σεμινάριο πολυμερικού πηλού, αλλά στο επόμενο στις 10 Δεκεμβρίου που θα φτιάξουμε τα γουράκια μας για το 2014 !!!!